Kalibáskő gyerekvilág
Kalibáskő Gyerekvilág
Tangazdaság családi vállalkozás a Kalibáskő Erdei Iskola keretében

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt

Pályázó: MELFA IMPEX Kft családi vállalkozás, Csíkszereda

Megítélt összeg: 4402480 HUF

A támogatással vásárolt eszközök:

  1. Mezőgazdasági eszközök: Traktor Kubota L4508D, 45LE, körkasza és kiskocka bálázó
  2. Infokommunikációs eszköz: hordozható számítógép-Dell Inspiron-5567

A fejlesztés célja:

  1. A tangazdaság vállalkozás fejlesztése, megszilárdítása, vonzóvá tétele (a munkatársak, régi és új ügyfelek, lehetséges ügyfelek számára), új termékek és munkahelyek létrehozása;
  2.  A célcsoport számára a szolgáltatásokkal megfelelő lehetőséget biztosítani az önfenntartás gyakorlására, megszeretésére.
  3. A megfelelő körülmények, helyszínek, eszközök, mesterek és szakemberek biztosítása a képzések lebonyolítására,
  4.  A fiatalok olyan készségeket, kompetenciákat sajátítsanak el, amelyek segítik felnőtté válásukat, szülőföldjükön a saját céljuknak és nemzetcsaládjuknak megfelelő életpályán való elindulását.

Futamidő: 2017

(2018-02-05)

Zöldséges kert

Egyesületünk kertjei Csíkpálfalván, a Sás kertekben vannak, egymás szomszédságában.
A Félhektárnyi kertből 15 áron a veteményes. és csemetekert osztozik, a többi a gyümölcsös.

Ugyanúgy, mint a másik kettőt, a zöldségeskertet is többszörös céllal működtetjük.
Megtermeljük egyesületünk konyhája szükségletére a friss zöldségeket: murkot, petrezselymet, salátát, céklát, paszulyt, hagymát, kukoricát, zöldborsót, káposztát, karalábét, paradicsomot.
A növények fejlődésének megfigyelésére ideális helyszín, hiszen itt a zöldségesben a növények életfolyamatai szemünk előtt zajlanak.
Akik kedvüket lelik a megművelt zöldségeskertben azok tudják, hogy itt mindig van tennivaló nincs helye az unalomnak a kert mindig tele van lehetőséggel és várja, hogy az ember együtt dolgozzon a Termőfölddel.

Sok gyerek meglepődik, hogy a növények az idő alatt  is fejlődtek, amíg ők nem voltak jelen a kertben.

Mi a titok, ki húzza, ki duzzasztja, mitől nőnek, fejlődnek, az egyik növény felfele, a másiknak a gyökere nő, mitől színesednek, millió kérdés.

Sok a munka egész évben, de mivel szeretünk a kertben dolgozni, nekünk inkább szórakozás és kikapcsolódás itt lenni az egészséges növények között.
.
Nagy izgalmat kelt a mikroszkópos vizsgálat. Tavasszal rájövünk, hogy a föld élettel van tele, nyüzsög benne az élet.
Általában a Termőföld egy nagyon vékony réteg a Föld többi geológiai rétegeihez képest.
A Föld legfelső és egyik legértékesebb rétege, hisz élelmet képes biztosítani az embernek, ha megfelelően tudunk bánni egyensúlyával.
.
„Modern embernek” fura és elsőre badarságnak tűnik elődeink állítása, miszerint „a gyomos föld a jó föld”, ugyanis ahol még a gyom sem él meg, ott a kultúrnövénynek vajmi kevés az esélye.

Napjainkban kezdjük  felismerni, hogy talán nem lesznek igazán jó minőségűek a zöldségeink, ha termőföldünket túlzottan vegyszerekkel kezeljük.
A régi gazdák legalább két évente istálló trágyát szórtak ki és „alája„ szántották.
Ők nem ismerték a vegyszereket, viszont sok időt töltöttek a föld megművelésével.

Ünnepeik is voltak, melyek a földhöz és a terméséhez kapcsolódtak. Elődeink termése nem a piaci igényeknek kellett eleget tegyen, hanem a családnak. Ezért boldogan tudták ünnepelni a termést, elégtételt nyújtott, biztosítva volt a család élete.

A Termőföld biztosította mindezt. Boldoggá tette az embereket. A múltban a termőföld ÉRTÉKES VOLT.

Napjainkban a termőföldnek akkor van értéke, ha az beltelek , vagy beltelekesíthető.

 A mezők Termőföldjének, amit elődeink száz évek alatt éltettek és alakítottak ki, nincs értéke, buldózerrel eltaszítjuk, legjobb esetben sziklakertben felhasználjuk, eladjuk, vagy hulladéktelepen záró rétegnek „hasznosítjuk”.

Zöldségeskertünk fenntartásával, művelésével, a Termőföld szeretetét és értékének felismerését megbecsülését van szándékunkban visszaadni a gyerekeinknek.

Támogatóink